Schiphol spottersplaatsen

baangebruik-schiphol-handig-voor-aankomstWil je vliegtuigen gaan spotten op Schiphol? Dat kan, er zijn 5 banen waarop kan worden opgestegen of geland. Een van de meest populaire spottersplaats bij Schiphol is de Polderbaan. Hier is een goede mogelijkheid tot parkeren en langs zowat de hele landings- of startbaan kan je kijken. Er zijn ook vele ‘professionele’ spotters te vinden die dagelijks foto’s maken van de vliegtuigen. Voor vele is dit ook een hobby. Er is in de meeste gevallen een snackkar te vinden die op de parkeerplaats staat. Althans in het weekend! Door de weeks kan dit verschillen.

Een andere goede plek om ze vlak boven je te zien is de Aalsmeerbaan. Als je op de dijk helemaal aan het begin staat kan je ze van heel dichtbij zien en horen!

Andere goede plaats om te kijken zijn de Kaagbaan (echter niet veel ruimte langs de baan en geen officiële plek om je auto te parkeren). Je kan ook bij de Mc Donalds zitten om ze te zien overvliegen als ze op de Kaagbaan landen.

Met onderstaande afbeelding zie je het ‘live’ (20 min vertraging)  gebruik van de start- en landingsbanen bij Amsterdam Schiphol Airport. Aan de locatie van het zwarte vliegtuigje en de kleur van de baan kan je zien of er momenteel wordt geland of opgestegen. Groen is voor landen, blauw is voor opstijgen. Dit kan nogal variëren afhankelijk van de windrichting.

  • De meest linkerbaan: Polderbaan
  • De tweede baan langs de A5: Zwanenburgbaan
  • De derde verticale baan: Aalsmeerbaan
  • De meest rechter baan: Oostbaan
  • De bovenste horizontale baan: Buitenveldertbaan
  • De onderste schuin gelegen baan: Kaagbaan

Bron: lvnl.nl